URLA

Ege’nin gözdesi olmaya aday Lezzet diyarı Urla!

 

URLA HAKKINDA

İzmir İlinin Batısında, kendi ismini taşıyan yarımadanın merkezinde bulunan Urla’nın tarihi antik çağlara dayanır. Bölge Kent devletlerinden sonra sırasıyla Pers-İskender, Roma ve Bizans imparatorluklarının hâkimiyeti altına girmiştir. Bu dönemde sırasıyla Büyük Selçukluların, Anadolu Beyliklerinin, Anadolu Selçuklularının ve Osmanlı İmparatorluğunun hâkimiyeti devam etmiş, Birinci Dünya Savışında üç yıl işgal altında kalarak 12 Eylül 1922’de Türkiye Cumhuriyetinin idaresine kavuşmuştur.

İlçenin ismini nereden aldığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Halk dilinde Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden ve Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi’nin komutanlarından İbrahim Beyin sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söylenmektedir. Ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde şehrin Kıdafe Kralının kızı “Ulice” tarafından kurulduğu ve şehre “Urli” adının verildiği zamanla halk dilinde değişerek “Urla” dendiği yazılmaktadır.

İzmir İlinin batısında, Urla yarımadasının başlangıç noktasında kurulan İlçe Merkezi İzmir’e 38 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 65 metre yükseklikteki İlçede hâkim bitki örtüsü; delice, zeytin, koca yemiş, defne, mersin ve makilerdir. Arazi yapısı dağlık ve tepeliktir. Dağlar bozuk baltalık ormanlarla kaplıdır. Denize dik inen ve yaz kış yeşilliğini koruyan tepelerin eteklerinde meydana gelen düzlükler ve koylar değerlendirilmesi gereken önemli turizm potansiyeline sahiptirler. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerine sahip Urla’nın İzmir körfezinden Karaburun ve Foça açıklığının karşısında yer alması sonucu; sürekli esinti olduğundan yaz ayları sıcak, kış ayları ılık ve yağışlıdır. İlçenin önemli akarsuyu bulunmamaktadır.

URLA YEME-İÇME

1)OD URLA

Yemeğin sanatla buluşması… Çarşamba-perşembe-cuma-cumartesi-pazar açık olan bu şahane mekanda Urla haricinde kullanılan tek şey Antep fıstığı. Geri kalan her şeyi ya kendileri yetiştiriyor ya da Urla’dan alıyorlar. Mutlaka mutlaka gidin…

2)HİÇ LOKANTA VE TADIM ATOLYESİ URLA

Tabakları, tasarımı, kokteylleri ve yemekleri ile Urla’nın en başarılı yerlerinden biri.

3)YENGEÇ RESTAURANT

Yıllardır en popüler olan bu balıkçı, çok çeşitli mezeleri ve sunumuyla damağınızda şölen yaratacak. Gitmeden rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Avokado içinde karides en favorilerimden. Sufle yemeden kalkmayın 🙂

4)VINO LOCALE

Burası gerçekten nefis. Günlük değişen yemekleri, mevsimsel yiyecekleri kendilerine göre harmanlamaları ve limon ağaçlarıyla süslü bahçesiyle kendinizi ödüllendirin.

5)FIRIN VOURLA

Eski bir fırında başlayan mekanın hikayesi şimdi Urla’nın yine eski bir tamirhane bahçesinde devam ediyor; üstelik kasabanın en popüleri Sanat Sokak’ta. Fırın Vourla; en çok uzun soluklu kahvaltı planlarında ve özel gün yemeklerinde tercih ediliyor. Mekanın ambiyansı çok çok etkileyici, antikacı nostaljisi insanı bambaşka bir dünyada gibi hissettiriyor. Burası Urla’nın nezih ve fiyat bakımından pahalı denebilecek restoranlarından biri; ancak Özlem Hanım’ın lezzetli tatlılarının eşliğinde bir kahve molası vermek için de gelebilirsiniz. Yemek ve kahvaltı için rezervasyon yaparsanız daha iyi olur. Kış için de şöminesi var.

İlgili resim

6)URLİÇE WINEYARD CAFE

Pizzaları çok lezzetli.

7)DENİZALTI CAFE

Denizin içinde oturuyormuşsunuz gibi… Çok keyifli ve hesaplı bir yer.

8)MANEJ

Bağ yollarının arasından geçerek ulaştığınız Manej, yeşillikler içinde atları sevebileceğiniz hem de lezzetli yemekler yiyebileceğiniz keyifli yerlerden…

9)LIEF URLA

O kadar yemek yerinden sonra güzel tatlılar eşliğinde kahve içmek istiyorsanız, buraya uğrayın derim.

YAPMADAN DÖNMEYİN

-Bağ evlerini gezin

-Gurme Restaurantlardan birine gidin

-Sahilde Yürüyün

URLA KONAKLAMA

-2 rooms Hotel (Urla Şarapçılığın içinde olan bu muhteşem otelin sadece 2 odası var.)

-Art Design otel

-Urla Bağevi Vineyard Hotel

-Narimor Butik otel