Dalış (Scuba Diving)

Dalış Sporu istisnasız bu dünya da ki en farklı, kelimelerle anlatılamayan muazzam bir deneyimdir.
Hep bir tereddüt ve heyecanla başlayıp, sonra zamanın durduğunu, sadece o anda kalıp bambaşka bir dünyayı keşfettiğiniz muhteşem bir deneyime dönüşüyor.
Sonrasında bütün haftayı bir daha, o anı yaşamak için iple çekiyorsunuz.

Dalış Hakkında en çok sorulan soruları sizin için derledim;

DALIŞ YAPMAK İÇİN NEYE İHTİYACIMIZ VAR?
Dalış yapmak için 14 yaşını doldurmuş olmak, sağlıklı ve hevesli olmak ilk önceliklerdir. Sonrasında araştırıp doğru bir dalış merkezi buluyorsunuz ve bu muhteşem deneyimin tadını çıkarıyorsunuz.

DALIŞ YAPMAK ZOR MU?
Dalış sporunu öğrenmek oldukça kolaydır. İlk başta süreklilik öğrenmeyi hızlandırır. Suya ilk girdiğinizde yaşadığınız o tedirginlik 3 dakika içinde geçer ve sonrasında yerçekimsiz ortamda yüzmek gibi herşey…
Nasıl araba ehliyetini ilk aldığımızda park ederken zorlandıysak ya da vites değiştirirken bakma gereği duyduysak, dalış sporunda da herşeyin reflex haline oturması sizin dalışa ne kadar çok gelip emek verdiğinize bağlıdır. Ama şunu söylemeliyim ki öğrenemeyen tek bir kişi bile yok. Yeter ki istesin.

DALIŞ SPORU TEHLİKELİ Mİ?
Dalış sanılanın aksine inanılmaz GÜVENLİDİR. Aklınıza gelebilecek her sorunun çözümü vardır ve çok basittir. Dalış sporu kuralları net olan bir spordur. Eğer ki kurallara uyarsanız dünyanın en keyifli ve güvenli sporudur. Her cihazın yedeği olduğu gibi, sizi sürekli koruyan dalış partneriniz(Buddy’niz) ve dalış lideriniz bulunmaktadır.

DALIŞA BAŞLARKEN YAPMAM GEREKENLER Nelerdir?
*Dalışa başlarken tek yapmanız gereken doğru bir okul seçmek. Herşeyde olduğu gibi ucuz etin yahnisi yavan olur. Rekabet uğruna normalden ucuza eğitim verip sonra sizi dalışa küstürebilecek okullar malesef çok fazla.

Ayvalık'ta bulunan "Körfez Dalış Merkezi" Türkiye'de ki en eski ve en köklü dalış okuludur. Linkinden ulaşabilirsiniz...

Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*2. Olarak, kendi ABC nizi yani maske paletinizi almanız konforunuz için önemlidir. Şnorkel isteğe bağlıdır. Palet için açık ve yumuşak paletlerden seçmelisiniz. Maske için ise hiç şüphesiz scubapro Crystal vu maskesi benim favorim.

DENEME DALIŞI NEDİR?
Deneme dalışı (Discovery dive) size kendinizi prens/ prenses gibi hissettirecek bir dalıştır. Birebir eğitmen eşliğinde maksimum 5 metreye kadar dalış yaptığınız çok keyifli bir deneyimdir. Deneme dalışına gidenler fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Eşsiz anılarla geri dönüyorsunuz.

DALIŞ KURSU NEDİR? NASIL ALINIR?
Dalış kursu sizi dünya çapında dalgıç yapan ve Bröve denilen bir kart vererek bunu resmileştiren eğitimdir. Bu eğitim ile siz dünyanın heryerinde dalgıç olursunuz. Eğitimin sonunda kendi başınıza bir grup içinde dengenizi bulabilecek, herhangi bir problemin çözümünü bilip uygulayabilecek ve tüm gerekli bilgileri edinmiş olacaksınız.
1 yıldız Cmas belgesi ile 18 metreye kadar dalış yapabilirsiniz. Detayları okumak için Tssf sitesinden örnek kitapları indirebilirsiniz.

Dalış Kursu için hangi dalış kuruluşunu " CMAS/PADI/SSI" seçmeliyim?
Cmas(confederation mondial des activités subaquatique) dünya çapında devletsel tek kuruluştur.
Bunun yanı sıra Padi, SSI(scuba school international), Nauı gibi kurumsal dalış eğitimi veren sistemlerde vardır. Bence istisnasız Cmas alınması gereken tek belgedir.
Tüm dalgıçların bildiği şöyle bir fıkra vardır;
Padi ve cmas ekipleri aynı yatla dalışa gitmişler. Dönerlerken yat su almaya başlamış. İşler kötüleşince cmas eğitmeni “arkadaşlar herkes ekipmanını hazırlasın, acil dalış yapacağız” diye duyuruda bulunmuş. Ardından Padi eğitmeni açıklama yapmış: “arkadaşlar kişi başı 50 euro alalım, az sonra batık dalışı yapacağız” =))

Cmas dalış seviyeleri aşağıdaki sıralamasıyla artarak gitmektedir.
1*
2*
3*
1* eğitmen
2* eğitmen
3* eğitmen