MONTENEGRO

MUHTEŞEM ROTA

“MONTENEGRO / KARADAĞ”

MONTENEGRO HAKKINDA KISA KISA

–Montenegro tüm Akdeniz Ülkeleri ve dünyanın geri kalanı ile mükemmel deniz bağlantılarına sahip; aynı zamanda da tüm Avrupa ana merkezlerine yakın, 621 bin nüfuslu bir ülkedir.

–Montenegro’nun doğal zenginlikleri çok çeşitli olup, dağ ve deniz eşsiz bir bileşim sunar; Bir tarafta Montenegro sahili, Boka Fiyort’unun güzel körfezi, çekici adaları, çok sayıda koy ve berrak denizi ile, diğer tarafta ise güzel gölleri olan dağları, cazip manzaralı derin kanyonları, vahşi nehirler, keşfedilmemiş ve esrarengiz mağaraları…

–Anayasasında Karadağ “demokratik, refah ve çevreci bir ülke” olarak tanımlanır.

–Ülkenin okuryazarlık oranı% 99 civarındadır.

–Montenegro/Karadağ, bağımsızlığını 3 Haziran 2006’da Sırbistan’dan ayrılarak ilan etmiştir.

–Ülkenin Adriyatik kıyısı boyunca 117 sahili vardır.

–Skadar Gölü, Balkanların en büyük gölüdür, üçte ikisi Karadağ‘da ve geri kalanı Arnavutluk’tadır.

–Montenegro/Karadağ turizmi ile ünlü bir ülkedir. Efsanevi İngiliz romantik şair Lord Bryon bir zamanlar ülkeyi şu şekilde tarif etmiş: “Gezegenin doğumunda kara ile deniz arasındaki en güzel buluşma Karadağ kıyılarında oluşmuş”.

–Montenegro/Karadağ, 2006 yılında yayınlanan ve Daniel Craig’in James Bond rolünde oynadığı “Casino Royale” filminde yer almıştır. Ayrıca Brad Pitt de Hollywood kariyerine 1987 yılında ülkede çekilmiş bir filmde rol aldığı dönemde başlamış.

–Misafirliğe gidilirken yemek veya kutlama için birileri tarafından davet edildiklerinde, misafirlerin bir şişe şarap ve bir kutu kahve getirmeleri gelenekseldir.

–Ülke farklı bir nüfusa sahiptir. Yerli Karadağlılar nüfusun yaklaşık %45’ini oluştururken Sırplar, Boşnaklar, Arnavutlar, Müslümanlar ve Hırvatlar ülkenin nüfusunun geri kalanını oluşturmaktadır.

–Ülkenin yaklaşık% 60’ı deniz seviyesinden 1000 metreden daha yüksektir, en yüksek zirvesi 2,522 metrede bulunan Durmitor Dağları’ndaki Bobotov Kuk zirvesidir.

KARADAĞ/MONTENEGRO TARİHİ

Karadağ’ın eski halkı Arnavutlardan oluşur. VII. yüzyılda İmparator Herakliyus zamanında, Sırplar da oraya yerleştirilmiştir. Osmanlılar, Rumeli’ye geçip fetihlere giriştikleri sıralarda Karadağ, Venedik Cumhuriyeti’nin tabiiyetinde idi. Osmanlı Devleti’nin Karadağ’daki fetihleri Sultan I. Murad dönemindedir.

Karadağ, eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra Karadağ, Sırbistan’ın zorlamasıyla yeni Yugoslavya’ya katılmıştır. Karadağ’ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur.

Karadağ, 21 Mayıs 2006 Pazar günü yapılan referandumda çıkan % 55,5’lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı almıştır. 3 Haziran 2006’da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ’ın bağımsızlığını ilân etmiştir.

MONTENEGRO NEREDEDİR?

Montenegro adıyla da bilinen karadağ Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa toprakları içerisinde kalan bir Balkan ülkesi.

MONTENEGRO BAŞKENTİ

Montenegro’nun başkenti Podgorica’dır.

MONTENEGRO DİLİ

Karadağ’ın resmi dili Karadağca’dır. Bunun yanı sıra ülkede Sırpça, Boşnakça, Arnavutlukça ve Hırvatça dilleri de konuşulmaktadır.

MONTENEGRO DİN VE İNANIŞ

Ortodoks Hristiyanlık Karadağ’daki baskın din şekli! Bunun yanı sıra İslam ve Katolik Hristiyanlık’ta oldukça yaygındır.

Montenegro Para Birimi

Euro(€)’dur.

MONTENEGRO VİZE

Montenegro Türk vatandaşlardan vize istemeyen ülkelerden biridir. Doksan (90) günü aşmayan süre için vize almadan gidilmektedir.

MONTENEGRO SAAT FARKI

Türkiye saati Montenegro saatinden 2 saat ileridedir.

MONTENEGRO’YA GİTMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 24-25 derece civarına yükseldiği Karadağ’ı ziyaret etmek için en ideal dönem hem şehri keşfetmeye olanak sağlayan hem de hayran kalacağınız kumsallarda dolaşıp Adriyatik Denizi’ne girebileceğiniz Mayıs ve Ekim ayları arası dönemdir.

MONTENEGRO BAYRAĞI

MONTENEGRO’DA GEZİLECEK YERLER

1. BUDVA

Budva, Karadağ’da sâhil şehridir. Yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfusa sâhip olan şehir Budva Beldesinin de merkezidir. Budva şehrinin bulunduğu bölge ülke turizminin merkezi konumundadır. Şehir 2500 yıllık geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Montenegro’nun görülmeden dönülmemesi gereken şehridir.

Budva’da Mozart Restoran’da narlı tuna yemeden dönmeyin. Ve Karadağ’ın yerel şarap markası olan Monde’yi mutlaka tatmalısınız. Eğer tatlı şarap seviyorsanız bu şarap favoriniz olabilir. Budva genelinde bira sudan daha ucuz.

Budva eski şehir ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Old town yani eski şehir 2500 yıllık tarihe sahip.

2- KOTOR / OLD TOWN 

Kotor Karadağ’da bir sahil kasabasıdır. 13.510 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Kotor Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Küçük fakat barındırdığı tarihi ve mimari eserler açısından oldukça önemli olan bu şehir 1979 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Venedik duvarı ve kalesi, Ortaçağ döneminden kalma eserleri, engebeli fiyord benzeri yapısı ve Kotor koyu ile gelenlere görsel şölen oluşturuyor. Gezmeye ve fotoğraf çekmeye doyamacaksınız. Hem şehri gezmenizi, hem de sırtını yasladığı dağın tepesideki kaleye çıkıp Kotor’un imza manzarasından bir fotoğraf çekmeyi unutmayın.

3-SVETI STEFAN

Muhteşem güzelliği ile Montenegro’nun en güzel yeri Sveti Stefan!

Montenegro’nun diğer şehirlerine göre oldukça sakin ve lüks. Hollywood yıldızlarının da uğrak yeri. Birçok lüks restaurant ve otele sahip. Özellikle yanda ki fotoğrafta gördüğünüz adası çok popüler.

Ancak adaya sadece otelde konaklayacak olan konuklar, özel mülkü olanlar ya da ada üzerindeki restoranlara rezervasyon yaptırarak girmek mümkün.

15. yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. 1442’de Osmanlı’nın Balkanlara sürekli düzenlediği seferlerden korunmak için etrafını kale duvarları ile örmüşler. Ada Budva merkeze arabayla sadece 15 dakika mesafede. Budva yönünden gelirken çok hoş bir ormanın içinden geçiyorsunuz. Adaya varmadan, ormanın içinde, deniz kıyısında otelin tesislerinden biri olan Villa Milocer’den geçeceksiniz. 1934’te Kraliçe Marija Karadordevic’in için yapılmış, daha sonra Yugoslavya’nı başkanı Josip Broz Tito tarafından yazlık olarak kullanılmış. Villa Aman’ın idaresinde ama orman ve bulunduğu koy halka açık. Milocer’den adaya hoş bir yürüyüş yolu var.

4-DOBROTA

Öncelikle Dobrota İtalyan mimarisi ile çok tatlı bir yerleşim yeri.  Konumu Kotor Körfezi’nde görmek isteyeceğiniz birçok yerin ortasında kalıyor. Kotor Körfezi, Boka Körfezi’nin içindeki körfez olduğu için su sirkülasyonu çok iyi değil. Daha temiz olduğu için yereller burada yüzmeyi tercih ediyor. Yani denize girme şansınız da var. Meşhur Konoba  Portun  restaurant da burada bulunuyor.

5-PERAST VE LADY OF THE ROCKS

Karadağ’ın en çok fotoğraflanmış yeri Perast ve iki adası Lady Of The Rocks ve Sveti Djordje. Muhteşem bir Orta Çağ köyü. Genelde insanların ülkede mimarisi ve coğrafyası ile en çok beğendiği yer oluyor.

6-TIVAT

Karadağ, lüks Mordernizm ile Kanadalıların yaptığı Porto Montenegro isimli marina ile tanışmış. İçinde birkaç dükkan, sushiden İtalyan’a 3-5 güzel restoran var. Mimari olarak da çok hoş bir proje. Çok büyük olmasa da insan içinde kendini çok iyi hissediyor. Yemekleri ortalama ama herkes burada olmayı tercih ediyor. Denize girmek için en iyi yer de Waikiki Beach.

7. HERCEG NOVI

Herceg Novi Kotor’dan Hırvatistan’a doğru giderken geçtiğiniz tarihi sahil yerleşimlerinden biri. Bir Perast ya da Kotor olmasa da mimarisi ve manzaraları yine çok güzel. Porto Montenegro’nun bir benzeri buraya yapılıyor. Şimdiye kadar Kotor, Tivat ve Budva’nın gölgesinde kaldıysa da çok yakın zamanda ülkenin en hit yerlerinden biri olacağı garanti. Yelken kursları ya tekne turları için doğru yer.

8-ROSE

Forte Rose yani Rose Kalesi, adını bu Rose isimli eski ufacık balıkçı kasabasından alıyor. Gerçekten ufacık, çok tatlı bir yerleşim. Karadağlıların yazlık evleri ve 2-3 restoran dışında hiçbir şey yok.

9- LOVCEN

Lovcen Kotor’un tepesinde harika manzaralar vaad eden bir milli park. Açık bir günde içindeki Njegoš Mausoleum’un arka tarafından, bir yanda sadece Kotor da değil, tüm Boka Kotorska (Boka Körfezi), diğer yanda Skadar Gölü ve hatta Durmitor, Komovi ve Prokletije gibi Kuzey Montenegro dağlarını görebiliyorsunuz.

10- PODGORICA

Pek turistik bir şehir değil ama kışın Karadağ’ın en hareketli yeri. Birkaç cafe, restoran dışında turistik anlamda çok da cazip bir yer değil. Önerimiz ise Podgorica’da hava limanın tam karşısında bulunan bu müthiş etçi. Ya geri dönerkenki ya da ilk vardığınızda Pecenjara isimli restoranda bir et yemeniz lazım. Karşısındaki Jezero restoran da iyi bir balıkçı. Krap isimli lokal balığı meşhur.

11- ISKODRA GÖLÜ (SKADAR GÖLÜ)

Podgorica Havalimanı’ndan Budva’ya giderken kocaman bir gölün kenarından geçeceksiniz. İşte bu göl meşhur Skadar Gölü.

Skadar Gölü, Karadağ ve Arnavutluk arasında doğal sınır oluşturuyor. Hiking, kano, tekne turları düzenleniyor. Etrafındaki bağlarda Karadağ şaraplarını tadabilirsiniz.

DİĞER ÖNERİLER

Tara Nehri Kanyonu’nda Rafting: Tara Nehri’nde rafting, belki de Karadağ’da yapılabilecek en adrenalin yüklü aktivite olabilir. Avrupa’daki en derin, dünyanın ise en derinlerinden biri olan kanyondan akan nehir, tüm dünyadan rafting tutkunlarının favorisi arasında.

Durmitor Milli Parkı’nda Hiking: UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Durmitor Milli Parkı, sadece Karadağ’ın değil dünyanın en iyi hiking, trekkin, dağ tırmanışı ve rafting noktalarından biri olarak gösteriliyor. İçinde 18 tane buzul gölü, inanılmaz bir fauna ve flora ve göz alabildiğine yeşil alan ve dağ manzaraları bulabileceğiniz milli parkta maksimum yükseklik 1523 metereye varıyor.

Kara Göl (Crno Jezero): Bizde Artvin’de olduğu gibi Karadağ’ın da bir Kara Göl’ü var. Durmitor Milli Parkı’nda bulunan bu göl, yukarıda bahsettiğimiz 18 buzul gölünden biri. Burayı diğer 17’sine göre daha özel yapan şey ise göle karşı dağ manzarası.

Ostrog Manastırı: Bir 17. yüzyıl manastırı olan Ostrog Manastırı, tüm ülkedeki en önemli haç noktası. Sümela Manastırı misali bir dağın içine gömülmüş olan manastır gerçekten de büyüleyici bir yer.

 

MONTENEGRO YEME-İÇME

Yeme içme konusunda Akdeniz mutfağı hakim olan Montenegro’da genel olarak en çok tüketilen yiyecekler;

-Balık Çorbası

-Kalamarlı Risotto

-Midye

-Kalamar Dolması: Bacakları risottoda kullanılan kalamarların gövdeleri de ziyan edilmiyor elbette. Çeşitli sebzelerden ya da peynir ve taze otlardan hazırlanan harç ile içleri dolduruluyor. Kömür ateşinde, ızgarada pişiriliyor.

-Ahtapot Izgara

-Balığın her türlüsü 🙂

-Boşnak böreği

-Njoke: Haşlanmış ve ezilmiş patateslere çırpılmış yumurta ekleniyor ve hamur kıvamı alana kadar un ilave ediliyor. Yapılan bu hamur şekillendirilip, lokmalık parçalar kesilerek kaynar tuzlu suda haşlanıyor. Üzerine domates sosu, sotelenmiş sebze ya da kıyma sosu dökülerek servis ediliyor.

En popüler mekanları;

SVETI STEFAN

—Olive

—Famelja Kentera

—Nobu Restaurant

KOTOR

—Restaurant Galion

—Konoba Scala Santa

BUDVA

—Jadran

—Dukley Seafront Restaurant

—Mozart

—Caffe del Mare

—Old Fisherman’s Pub

—Old Winery

—Forza Cafe

MONTENEGRO DALIŞ 

 

MONTENEGRO’DA  DALIŞ HAKKINDA

DENİZ SICAKLIĞI: Yaz aylarında 26 derece civarlarında seyretmektedir.

GÖRÜŞ: 20 metreden fazla!

DALIŞ BÖLGELERİ: Her dalıcıya uygun dalış noktası bulunmaktadır.

SUALTI CANLILIĞI: Sualtı mağaralarının yanı sıra keşfedilecek çok sayıda gemi enkazına sahiptir ve kayalık zemin, balık, ahtapot, kestaneler ve deniz yıldızı gibi deniz yaşamını tespit etmek için idealdir.

 

DALIŞ NOKTALARI

BATIK DEVRİYE BOTU

Batık Devriye Teknesi kumlu dipte 25m derinlikte yer alır. Uzunluğu 40m olan bir Tekne enkazıdır ve çok iyi korunmuştur. Batık güvertenin 18 metre derinlikte olması, bu dalış bölgesini tüm sertifikalı dalgıçlar için erişilebilir kılmaktadır. Bu dalış sırasında görüş mesafesi çok iyidir.  Maksimum duruş süresi 25 dakikadır, mutlak dip süresi 40 dakikadır. Enkaza nüfuz etmek mümkündür, ancak sadece Wreck Speciality sertifikalı dalgıçlar için izin verilir.

Yugoslav Donanması devriye botu 1952 yılında inşa edildi. 80’lerin başlarında bu tip gemiler silahsızlandı ve hizmetten çıkarıldı ve daha sonra askeri tatbikatlar sırasında hedef olarak kullanıldı.Bir gemi füzesi tarafından vuruldu ve Zanjiç koyuna batırıldı. İyi görünürlük ve tüm sertifikalı dalgıçlar için erişilebilir derinlik nedeniyle bu batık, Karadağ’ın en popüler dalış noktasıdır.

POSEIDON MAĞARASI

Bu dalış bölgesi, güneş ışığının nüfuz ettiği muhteşem bir sakinleştirici MAVİ parıltı görüntüsü oluşturan çok sayıda çıkış noktasına sahip birbirine bağlı tüneller ve mağaralardan oluşuyor. Mağara duvarları tuhaf makro yaşam bakımından zengindir, karides, yengeçler ve kıl solucanlar yaygındır.

Tüm sertifikalı dalgıçlar için uygundur. Dalış alanı Mala Gora koyunda bulunur  ve dalış merkezimizden uzakta 40 dakikalık bir tekne yolculuğu gerektirmektedir.

BATIK TIHANY

Avusturya-Macaristan vapuru  Tihany  1908 yılında Trieste’de inşa edilmiştir (45.40 metre uzunluk, 5.75 metre genişlik ve 204 ton brüt yer değiştirme). Tihany  , motor yağı ve kömür getiren bir nakliye gemisi olarak kullanılmıştır. 12 Şubat 1917’de  Tihany  kötü hava koşulları ve kötü seyir nedeniyle mahsur kaldığı  Mamula Adası yakınlarında denize batmıştır.

MAVİ MAĞARA

Blue Cavern, özellikle su altı fotoğrafçıları için favori dalış bölgesidir. Renkli mağara duvarları süngerler, deniz tutkunları, nudibranchlar ve diğer ilginç deniz yaşamı ile karşılanan çatlaklarla kaplıdır. Bu dalış alanının bir başka özelliği de çevredeki güzel ve berrak Adriyatik Denizi’nin MAVİ. Dalış alanı, Platamuni ve Bigovo pelerinleri arasında yer alır ve dalış merkezimizden uzakta sadece 20 dakikalık bir bot uzaklığındadır.

İKİZ MAĞARALAR

İkiz Mağaralar, iki benzer ama ayrılmış mağaradan oluşan büyülü bir dalış yeridir. Platamuni ve Bigovo pelerinleri arasında yer alan bu dalış bölgesi, dalış merkezimizden sadece 20 dakikalık bir tekne yolculuğudur. Maksimum 14 metre derinliğe sahip 40 dakikalık uzun bir dalış dostudur. Her iki mağarada da tatlı su kaynağı vardır ve her ikisi de hava cepleri ile biter.

BALIKÇI RESİFİ

Balıkçı resif dalış sitesi Katic ve St. Nedjalja Adaları yakınında   Petrovac City önünde yer almaktadır. Resif, deniz trafiğindeki tüm katılımcılar için gerçek bir tehlike oluşturan deniz yüzeyi seviyeli çekilmesi ile piramidal şekle sahiptir çevreleyen güzel resif duvarları Balıkçılar Resifinin en önemli unsurlarıdır. Muhtemelen dalış sırasında Müren balığı, akrep balığı, ahtapot, farklı tür deniz yıldızı ve belki de birkaç ıstakoz göreceğiz. Balık ağlarının varlığı nedeniyle tüplü dalgıçlar için ekstra dikkat gereklidir.

PİRAMİT

Piramit  dalış bölgesi, piramidal şekilli ve çok ilginç topografyalı resiftir. Dalış alanı vurguları iki dikey tünel şeklindedir 1.Dünya su altı madeni. St.Nikola Adası’nın dış tarafında yer alan piramit, dalış merkezimizden arabayla sadece 10 dakika uzaklıktadır.

TÜNEL

TÜNEL  dalış bölgesi tam olarak tek giriş ve çıkış noktasına sahip dikey bir bacadır. Uzun iniş 2 metre derinlikte başlar ve 31 m’de biter. TÜNEL’de görünürlük iyidir, ancak sualtı ışığının kullanımı zorunludur, çıkış neredeyse ortadan görülebilir.

RESİF TÜNELLERİ

Resif Tünelleri  dalış bölgesi aslında St. Nikola Adası’nın batı tarafında bulunan küçük bir yarımadadır . İki yatay tünel ve küçük mağara bu dalış alanının en önemli noktalarıdır. Tünellerden geçmek kolay bir iştir çünkü her ikisi de tek giriş ve çıkış noktasına sahiptir.

Resif Tünelleri  dalış sahası tüm sertifikalı dalgıçlar için uygundur. Maksimum derinlik 12 m’dir ve dalış yaklaşık 35 dakika sürer. 10 dakikalık tekne yolculuğuyla varılmaktadır. Dalış planı her iki tünelden geçerek küçük mağarayı keşfetmekten ibarettir. Tüneller muhteşem, sığ ve rahattır. Mağara tabanı çamur ile kaplıdır. Resif Tünelleri  dalış bölgesi , rüzgar ve dalgalardan korunmaktadır. Dalışınız sırasında özgüveninizi kazanmak ve tamamen rahatlamak istiyorsanız, Resif Tünelleri  ziyaret etmeniz gereken yerdir.

AZİZLER DALIŞ NOKTALARI

Azizler Dalış noktası ile iki güzel resifin ve St. Nikola Adası çevresinde tekne gezisinin tadını çıkaracaksınız . Resif Piramidi ve Tünelleri, çok ilginç topografya ve zengin sualtı hayatı ile yeni başlayanlar için uygun dalış noktalarıdır. Dalış bölgelerinin önemli noktaları, resiflere entegre edilmiş dikey ve yatay tünellerdir.