RAJA AMPAT / ENDONEZYA

  

ENDONEZYA’NIN YILDIZLARI RAJA AMPAT TAKIM ADALARI

Manzarayı engelleyen gökdelenler, yoğun ve telaşlı beton ormanları, sıkışık trafik, titrek elektrikli reklam panoları, sonsuz sinir bozucu sesler ve modern şehirlerin tüm sıkıntılarından uzak, Doğa Ana ve sıcak dost insanların sizi karşıladığı bozulmamış bir cennette bulacaksınız kendinizi.

Batı Papua Eyaletinde ki adalar bölgesi Raja Ampat’taki olağanüstü harikalar. Sularının üstünde ve ötesinde, karada ve balta girmemiş ormanların ortasında bulunan tüm harikalarla, büyüleyici atmosferiyle, muhteşem ve büyüleyici gibi kelimelerin gerçek fiziksel anlamını kazandığı yerdir.

Endonezya Takımadalarının en doğu adası olan Raja Ampat  ‘Dört Kral’ anlamına gelen Papua’daki Kuş Kafası Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda yer alan, dört ana adayı çevreleyen 1.500’den fazla küçük ada, çay ve çok çeşitli balıklardan oluşan bir takımadadır.

Waigeo, Batanta, Salawati ve Misool. Raja Ampat Adaları,Mitolojiye göre bir kadının yedi yumurta bulduğunu, dördünün kuluçkasını yaptığını ve yumurtalardan dört ana adanın krallarının çıktığı,diğer üçünün ise bir kadın, bir hayalet ve bir taş olduğuna inanılır.

Sualtı meraklıları için Raja Ampat kesinlikle dünyanın en iyi deneyimlerini sunar. Dört Kral adalarındaki bölge çok büyüktür, 9.8 milyon dönümlük alan sadece kara ve denizden oluşur.

540 tür mercan

1000’den fazla mercan balığı

700 yumuşakça türü barındırmaktadır.

Mercan ve sualtı ekosisteminde ki çeşitliliğiyle Raja Ampat tam da bir ‘Sualtı Kütüphanesi’.

The Nature Conservancy and Conservation International tarafından geliştirilen bir rapora göre, dünya türlerinin yaklaşık % 75’i burada yaşıyor! Raja Ampat’ın çok sayıdaki deniz yaşamı çeşitliliği ve devasa bozulmamış mercan kayalığı sistemleri dalıcılar için adeta rüya niteliğinde.

Açıkçası, bu geniş sularda seçim yapabileceğiniz çok sayıda dalış ve şnorkel noktası var. Bunların arasında Kabui Pasajı (Waigeo ve Gam Adası arasında ünlü İngiliz kaşif, 1860 yılında Alfred Russell Wallace’ın geçtiği çok dar geçit), Arborek Adası İskelesi, Sawandarek, Yenbuba, Friwen Duvarı ve daha pek çok yer var.

Sualtı olağanüstünün ötesinde de olsa, yüzeyin üzerindeki manzara eşit derecede nefes kesici. Dikkatle tasarlanmış ve sanatsal estetikle yerleştirilmiş gibi,

 

Piaynemo’daki açık mavi su ve parlak mavi gökyüzünün ortasında kaya adacıkları, dünyanın yüzündeki en muhteşem manzaralardan bazılarını sunuyor.

 

Tepenin tepesinden bakıldığında, Doğa Ana’nın en güzel sanat eserlerini boyadığı ve cennete bir göz attığı görülüyor. Ayrıca Wayag Adası’nda, daha da büyük bir ölçekte kalbe benzeyen tatlı mı tatlı  inanılmaz bir kaya adacığı oluşumu bulunmakta.

 

 

 

 

 

 

 

Raja Ampat’ın inanılmaz vahşi hayatı sadece sualtında kalmıyor. Adalardaki birçok ormanın ortasında, muhteşem Cendrawasih veya Cennet kuşu da dahil olmak üzere çeşitli kuş türleri bulunur. Ayrıca Phalangeridae familyasından keseli bir tür olan endemik bir cuscus, Waigeou cuscus veya Waigeou benekli cuscus (Spilocuscus papuensis) vardır.

Yerel Halk/Aborjinler

Sonsuz büyüleyici doğal cazibe merkezlerinin yanı sıra Raja Ampat, Papuan’ın farklı misafirperverliğini de sunmaktadır. Arborek Köyü’nde bir dizi aile yanında kalabilir ve günlük yaşamlarını ve benzersiz geleneklerini gözlemlerken yerlilerle kaynaşabilirsiniz. Bir grup turist geldiğinde, genellikle rıhtımda geleneksel bir karşılama dansı yaparlar ve çeşitli Papua türküleriyle ‘misafirleri’ eğlendirirler.

İster hevesli bir dalgıç, ister ara sıra şnorkel, ister sadece her anlamda güzelliği takdir eden biri olun, Raja Ampat sizi huzurla karşılar.

RAJA AMPAT’A NASIL GİDİLİR ?

Raja Ampat’a gitmek için önce Cakarta/Endonezya veya Makassar’dan Sorong’a uçuş yapmalısınız. Sizi Raja Ampat bölgesinin başkenti Waisai’ye götürecek küçük uçaklar var veya alternatif olarak Sorong limanından adalara bir feribot da alabilirsiniz.2012 yılında kurulan, Raja Ampat Regency’nin başkenti Waisai’deki Marinda Havaalanı, Sorong şehrine çift yönlü uçuşlar var.

 

 

 

Wings Air, Sorong ve Raja Ampat arasında günlük uçuş yaparken, Susi Air haftada iki kez Pazartesi ve Cumartesi günleri uçuş yapmaktadır. Lütfen Marinda Havalimanı’nın hala geliştirme ve genişletme aşamasında olduğunu ve tüm tesislerden nispeten uzakta olduğunu unutmayın.

Alternatif olarak, sizi Sorong ve Waisai’den alabileceğiniz feribotlar da var. Feribot yolculuğu yaklaşık 2 ila üç saat sürecektir.

Rarong Ampat’ın ana merkezi olan Sorong’daki Domine Eduard Osok Havaalanı, Papua ve Endonezya’daki Manokwari, Jayapura, Ambon, Makassar, Manado ve Jakarta gibi birçok büyük şehre uçuş hizmeti vermektedir.

Garuda Endonezya, Jakarta-Sorong arasında günlük uçuşlar yapmaktadır. Sriwijaya Air ve Nam Air gibi Batik Air de Jakarta ve Sorong arasında günde iki kez uçuyor.

RAJA AMPAT NEREDEDİR ?

Endonezya’nın Batı Papua bölgesinde ki takımadalardır.

ENDONEZYA ‘NIN BAŞKENTİ NERESİDİR ?

Endonezya’nın başkenti Cakarta’dır.

ÜLKE SLOGANI

Bhinneka Tunggal Ika Yani Farklılıkların İttifakı demektir.

RAJA AMPAT DİLİ NEDİR ?

250’den fazla dil,lehçe ve ağıza sahip çok çeşitli bir dil yapıları vardır.Anadil olarak Endonezce kabul edilir.

 

RAJA AMPAT’TA DİN

Ülke İslâm, Hıristiyanlık, Hinduizm ve farklı tabiat dinlerini resmi din olarak kabul etmiştir. Yüzde 87.18’ini Müslümanların oluşturduğu ülkede halk, Hristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Konfüçyanizm gibi inançlara sahiptir.

 

RAJA AMPAT’TA PARA BİRİMİ

Endonezya Rupisi yani IDR.

 

RAJA AMPAT NÜFUSU

Son sayıma göre Raja Ampat’ta yaşayan kişi sayısı yaklaşık 49 bin.

RAJA AMPAT SAAT FARKI NEDİR ?

Bize göre 4 saat ileridedir.

ENDONEZYA VİZESİ  

Türk Vatandaşları için 30 gün vizesizdir.

RAJA AMPAT İKLİMİ

Tropik Muson İklimi hakim , dolayısıyla yağışlı mevsiminden uzak durmakta yarar var. Mayıs ve Kasım arası yağışsız, Ocak ile Nisan arası ise yağışlı zamandır. Muson mevsimi esnasında çok şiddetli akıntılar oluşuyor.
Su sıcaklıkları yıl boyunca 28-29 derece , hava sıcaklıkları ise 34-36 derece civarında seyreder.

RAJA AMPAT HALKI

Normal Endonezya halkından çok farklıdırlar Daha kısa boylu ve daha koyu renkli cilde sahiptirler , genellikle Avustralya yerlilerini anımsatırlar. Çok kibar ve gülmeyi çok seven bir halktır. Halk başlıca geçimini denizden sağlar. İngilizce çok az bilinmektedir.Dış dünyadan izole oldukça medeniyetten uzak bir toplumdur.

 

 

 

 

 

 

 

 

RAJA AMPAT MUTFAĞI

 

Raja Ampat yerlileri sadece deniz ürünleri ve meyvelerle günlük yemek ihtiyaçlarını gidermektedir.

Oldukça geri kalmış bir kabile olan Aborjinler sadece ilkel oltalarla ve bıçaklarla avlanmakta.Balık tutmayı,kano kullanmayı neredeyse 4 yaşında öğrenmiş oluyorlar  evet buna bende çok şaşırdım ama kabilenin erkeklerinin zaman içinde bu konuda uzmanlaşması doğduklarından beri balık tuttukları içinmiş. Televizyon ve telefondan bir haberler tabiki de ama oldukça mutlu, eğlenceli ve güler yüzlü olan yerliler hayatlarından gayet memnunlar.

Resortlarda ise Endonezya Muttfağı servis edilmektedir.Başlıca tüketilen ürünler : Pirinç,bol balık ve tavuk yemekleri.

Hemen hemen her yemekte hindistancevizi ve yer fıstığı rendesi bulunmaktadır.

Endonezya mutfağı bölgelere göre de değişmektedir. Yüzölçümü büyük ve adalar birbirinden izole olduğu için aborjinler ve diğer yerliler farklı soslar ve pişirme tarzlarıyla farklılık gösterir.

Satay, rendang ve sambal gibi Endonezya orijinli yemeklerin çoğu günümüzde Malezya ve Singapur gibi diğer Güneydoğu asya ülkelerinde de yaygındır. Tofu (tahu) ve tempe gibi soyalı yemekler de bölgede çok popülerdir.

Endonezya’da yemekler kaşık ve çatalla birlikte yenilmesine rağmen Batı Cava ve Batı Sumatra gibi bölgelerde elle yemek çok yaygındır. Evlerde ve lokantalarda da yerel yiyecekler genelde elle yenir. Bundan dolayı lokantalarda ve evlerde yemeklerle birlikte bir kap içerisinde temiz su da ikram edilir. İçinde limon parçaları bulunan bu su el yıkamak için kullanılır.

Sate Endonezya’nın en bilinen ve popüler yemek çeşididir. Mangalda pişirilmiş tavuk veya etin soya fıstığı sosuna bandırılmasından oluşur.

Örnek bir Sunda yemeği; kızarmış balık, nasi timbel (muz yaprağıyla kapatılmış pilav), kızarmış tavuk, sambal, kızarmış soya fıstığı ve tofu, ve sayur asem (ekşi çorba); kobokan adı verilen suyun içindeki yeşil limon parçaları ise el yıkamak için.