KIBRIS DALIŞ

Yavru Vatan

KIBRIS

Mavi Suları, Muhteşem Dalış Noktaları…

 

Kıbrıs gece hayatı, lüks otelleri, eğlenceleri, plajları ve gidiş – dönüş kolaylığı ile bizim için en gözde tatil noktalarından biri peki ya dalış.. ?

Akdeniz’in sıcak ve mavi sularında mükemmel dalışlara hazır olun. Berrak su ve deniz dibinin belirgin derinliği dalışa yeni başlayanlar için güvenli ortam sağlamaktadır. Kıbrıs’ta dalış deyince aklımızda hemen Lagos ve orfozlar geliyor dalış noktalarında bolca göreceğiz.

Ayrıca Akya (Mineri), Orkinos, Ahtapot, Nudibranchler sürüleri,Sarpa, Tuna, Melana ve dev kabuklularla da tanışacağız.

Kıbrıs’ta dalış kendi başına bir turizm şeklidir.

Dünyada bilinen yedi deniz kaplumbağa türünün ikisi Kuzey Kıbrıs Sularında  bulunmaktadır.

Girne’nin doğu ve batısında 20’ye yakın dalış noktası bulunmaktadır.

Bunlar arasında en gözde olanları sizler için derledik;

 

Kıbrıs’ın En Gözde Dalış Noktaları

 

 

‘AMPHORA BEACH

Kuzey Kıbrıs’ın sualtını doğal bir sualtı müzesi yapan önemli etken eski zamanlarda ki ticaret rotası olmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi, dalış alanı eski taş çapalarla ve Boğaz’ın sularında gizlenmiş doğal bir sualtı müzesine benzeyen amforalar ile doludur. En az deneyimli dalgıçlar için bile, akıntısız ve maksimum 15 metre derinliğe sahip bir noktadır.Bafra’nın mavi sularının altında yatan antik tarihin her parçasını gördüğünüzden emin olmak için tüm dalış bölgesini iki kez dalış yaparak görmek isteyebilirsiniz.

 

‘BOĞAZ BATIĞI

Boğaz kıyısında yer alan dalış bölgesi, Batık, Kıbrıs’ta 1974 savaşı sırasında batmış.Enkaz iki parçaya bölünmüş biri 3 metre derinlikte ve diğer kısmı 5 metrede,sığ derinliği ile acemi dalgıçların bile keyif almasını mümkün kılıyor.

 

‘ALP

Boğaz’ın güneyinde, Kuzey Kıbrıs’ın keşfedilmemiş doğu kıyısında, maksimum 13 metre derinlikte kolay bir dalış alanı. Dalış alanı minimum deneyime sahip dalgıçlar için mükemmeldir. Neptün çim alanlarıyla kaplı 13 metrelik kayalık duvara iniyoruz  ve orfozlarla selamlaşıyoruz. 2,5 metre yüksekliğindeki duvar boyunca, kumlu tabanda farklı kaya oluşumları görüyoruz ve bir caretta caretta !!.

 

‘BEDRİ

Kuzey Kıbrıs’ın doğu kıyısında bulunan keşfedilmemiş ve bozulmamış dalış bölgesi için mükemmel ve etkileyici bir dalış alanıdır. Görüş mesafesi 20-30 metreye kadar iyi. Maksimum derinlik 18 metredir. Bedri’yi özel bir dalış bölgesi yapan şey, kumlu dipte yaşayan çok sayıda Pinna Nobilis ve Akdeniz’de koruma altında olan Neptün ciğeri (Posidonea Oceanica). Duvarın mağaralarında yaşayan ve gerçekten meraklı olan ve onlara bakmayı bıraktığınızda sizi izleyecek olan sincap balıkları var. Damselfish, nudibranch ve sargoları da göreceksiniz. Gerçekten kırılgan ve utanmış büyük bir caretta caretta ile karşılaşabilirsiniz gözlerini açık tutun, bu yüzden sizi gördükten sonra sizden uzaklaşabilirler.

 

‘PİTOS

Boğaz’ın doğusunda yer alan Pitos, Kuzey Kıbrıs sahilindeki çok çeşitli deniz yaşamını ve arkeolojik kalıntıları görebileceğiniz muhteşem ve heyecan verici dalış alanlarından biridir. Deneyimli dalgıçlar için uygundur ve 22 metreden başlayıp 32 metreye iner. Genellikle orta boy barracuda, büyük boy orfozlar ve kehribar krikolar vardır.

 

‘NUH’UN GEMİSİ

Bu, deneyimli dalgıçlar, bol balık yaşamı, renkli mercanlar, büyük süngerler ve Kuzey Kıbrıs’ın doğu sahilindeki tarihi eserlere fiziksel yakınlığı mükemmel dalışla birleştiren çok etkileyici bir dalış alanıdır.Deneyimli dalgıçlar için uygundur. Görüş mesafesi 20-30 metreye kadar mükemmel. Maksimum derinlik 27 metredir.Adından da anlaşılacağı gibi, dalış noktası, farklı balıklarla birlikte yüzebileceğiniz, büyük meraklı balıklar tarafından takip edilebileceğiniz ve hatta bir delikten çıkan 2 müren balığını görebileceğiniz bol bir deniz yaşamına sahip bir nokta.

 

‘RAY MAĞARASI

Kuzey Kıbrıs’ta dalış size el değmemiş su altı yaşamı sunar ve burası el değmemiş bir ortamda birlikte yaşayan çok sayıda türü ziyaret edebileceğiniz dalış bölgesidir. Ray Mağarası, sakin kum ışınları ve sizden uzak durmaktan ziyade durup size bakan meraklı balıklarıyla bilinir. Bu, minimum 28 metre derinliğe sahip, minimum  2 yıldız dalgıçlar için uygun olan dalış alanıdır. Görüş mükemmeldir. 30-40 metrede size merakla bakacak tetik balıklarını görmeniz mümkün. Farklı balık türlerinin yanı sıra, yol boyunca renkli mercanlar ve süngerler göreceksiniz.

 

‘Abdülselam

Maksimum 32 metre derinliğe sahip kolay bir dalış bölgesidir. Görüş mesafesi mükemmel – 20 ila 30 metre. Boğaz’ın güney doğusunda bulunan dalış alanı, farklı alg türleri, büyük kahverengi ve sarı süngerler, yaşayan kaya mercanları ve farklı deniz yıldızı türleriyle fotoğraf çekmek için mükemmeldir. Dalış alanı, minimum CMAS 2 ** sertifikası veya eşdeğeri olan deneyimli dalıcılar için uygundur.

Fotoğraf makinanızı unutmayın 🙂