Sakız Adası

SAKIZ ADASI HAKKINDA
Yunanistan‘ın beşinci büyük adası Sakız (Chios) orta çağ esintili köyleri, el değmemiş koyları, pırıl pırıl denizi, görkemli taş yapıları, meze, uzo ve deniz ürünleriyle tam anlamıyla bir tatil yeri. İzmir’in yanı başında yer alan Sakız Adası, Çeşme’den 30 dakikalık feribot yolculuğu ile ulaşılabilen, huzurlu ve dingin bir yer.

Adını sadece adada üretilen, damla sakızına hayat veren sakız ağaçlarından alan Sakız Adası, 60 bine yaklaşan nüfusuyla, keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda köy, volkanik plaj, tarihi ve turistik alan ve etkileyici koylara sahip.

SAKIZ ADASI TARİHİ
Osmanlı’nın Sakız, Yunanların Chios olarak adlandırdığı adanın isminin kaynağı Tarihçi Isidoros’a göre Suriye dilinde sakız anlamına gelen Phoenicians’dan geliyor. Yunan mitolojisinde yer alan Girit Kralı Olinopionos kızı Chioni’nun isminin de adanın isminin ortaya çıkışında etkili olduğu düşünülüyor.

Sırasıyla Büyük İskender, Roma, Bizans, Cenovalılar ve Osmanlı hakimiyetine giren ada, 1912 yılından itibaren Yunanistan’ın bir parçası. Ada Antik çağlardan bu yana denizcilik ve deniz ticaretiyle ünlü. Günümüzde Yunanistan deniz filosunun büyük kısmını yöneten armatörlerin önemli bir bölümü Sakız Adası kökenli. 1473’te adaya gelen Denizci Kaşif Kristof Kolomb’un da bir süre Sakız Adası’nda yaşadığı biliniyor. Kolomb, Amerika keşf seyahatine çıkmadan önce Sakız’a gelip denizci ve seyir ihtiyaçlarını Sakız Adası’ndan temin etmiş.

Zorba filminin müziğinin bestecisi Mikis Theodorakis Sakız Adası doğumlu. İzmir doğumlu mitolojik ozan Homeros, sonradan Sakız Adasına gittiği ve eserlerini burada yazdığını dair söylentiler var.