MALEZYA

Egzotik Adalar Ülkesi Malezya

Muhteşem Doğası, Adaları, Tropikal Havası Ve Sualtının Kalbi Malezya

Neden Malezya ?

Ülkenin 3’te 2’si Yağmur Ormanlarıyla kaplı.Ülke ekonomisinin en büyük pay dilimini turizm oluşturmakta.Malezyalı’lar kibar nazik insanlar ve turistleri çok seviyorlar.Müslüman bir ülke olduğu için Türkleri daha çok seviyorlar  Hele ki Malayca bir şey sorduğunuzda size mutlaka gülümseyerek cevap vereceklerdir. Malayca birkaç kelime bilmekte fayda var

Selamat : Merhaba

Selamat Datang : Hoşgeldiniz

Sama Sama : Rica ederim

Maafkan saya : Afedersiniz

Apa khabar : Nasılsınız ?

Selamat pagi : Günaydın

Selamat petang : İyi akşamlar

Selamat malam : İyi geceler

Selamat tinggal : Hoşçakalın

Malezya Nerededir ?

Malezya toprak bütünlüğü olmamasıyla tanınan bir ülke çünkü hem Tayland’ın güneyinde, Endonezya’nın doğusunda, hem Singapur’un güneyinde hem de kuzeyinde bulunuyor… Yanii? Nerede bu Malezya ? Haritadan bakıyoruz ve bu kafa karışıklığımıza bir cevap buluyoruz.

Malezya’nın Başkenti Neresidir?

Yemyeşil Malezya’mızın başkenti ünlü Kuala Lumpur’dur.

Malezya Resmi Dilleri

Çince ve Tamilce en çok konuşulmasına rağmen resmi dilleri Malayca’dır.İngilizce 2.anadil olarak konuşulmakta arapça ise en çok konuşulan diğer diller arasındadır.

Malezya Din Ve İnanış

Malezya’nın resmi dini İslamdır. Hristiyanlık,Hinduizm, Konfüçyüsçülük, Taoizm, Sihizm, Şamanizm, Bahailikve Animizm gibi dinlere de inanılır.Din çeşitliliğini halkın azınlığı olan Çinliler ve Hintliler oluşturmaktadır.

Malezya Para Birimi Nedir ?

Malezya Ringgiti

Malezya Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti’nden Malezya’ya gerçekleştirilecek 90 gün ve daha az konaklamalı seyahatlerde; Vize istenmemektedir.

Malezya Saat Farkı Türkiye saati Malezya saatinden 5 saat geridedir.

Malezya’ya Gitmek İçin En Uygun Zaman

Öncelikle İstanbul‘da Türk Hava Yolları ile başkent Kuala Lumpur’a her gün uçuş var.

Malezya’ya gitmek için en doğru zamanın nisan ve aralık ayları olduğunu söyleyebiliriz. Ocak ve mayıs ayları yüksek nem ve muson yağışları nedeniyle tavsiye edilmez.

 MALEZYA HAKKINDA BAZI  BİLGİLER

Plajları, doğası, egzotik adaları, tarihi yerleriyle ilgi gören Malezya, Güney Asya’nın en çok ziyaret alan ülkesidir.

Malezya’da toplam 878 tane ada var. Malezya’nın “Sabah Eyaleti”nde ise bu rakam 394. Hatta 394 adadan 182’sinin ismi bile yok.

Malezya bayrağı 16 eylül 1963te kabul edilmiştir.Bayrağın tasarımcısı o zaman 29 yaşında olan mimar Mohamed Hamza’dır.

Malezya 14500 den fazla bitki ve ağaç türüne ,200 den fazla memeli türüne ,600 den fazla kuş türüne,140 tan fazla yılan, 60 tan fazla sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor.

421 metre yüksekliğindeki kuala lumpur kulesi dünyanın 4. güneydoğu asyadaki 1. en uzun kulesi olma ünvanını taşıyor.

Birçok dünya markasının ürünleri İntel’in çipleri,tişörtler vb. malezyada üretilmektedir.

Malezya dünyanın en büyük 3. doğal kauçuk üreticisi,dünyanın en büyük lastik eldiven üreticisidir.

Malezya duvar boyama sanatlarında çok popüler duvar önlerinde  sıra dahi olabiliyor. Öyle “Off duvar için sıramı olurmuş canım”… demeyin, çünkü her biri gerçek bir sanat eseri.

Malezya’da toplu taşıma her daim soğuktur. Mutlaka yanınızda uzun kollu kıyafetiniz de olsun.

Malezya’nın, Proton adında kendi ürettikleri araba markaları var

Malezya tropik bir ülkedir. Bizde olmayan pek çok farklı hayvan çeşidi de mevcuttur. Ziyaret edebileceğiniz ve gösterilerini izleyebileceğiniz pek çok timsah çiftliği vardır.

Tropikal iklim hüküm sürmektedir. Her mevsimde bolca yağmur yağmaktadır. Günlük sıcaklık, alçak yerlerde 21 ile 32 derece arasındayken, yüksek bölgelerde daha düşüktür.

Malezya ekonomisinde ağırlık: petrol, kauçuk, palm yağı, teknoloji, vb.

 

Nedir Palm Yağı?

Bir tür palmiyeden üretiliyor. Yollarda giderken dışarıdan orman gibi görünen pek çok alan aslında yapay olarak üretilmiş palmiye tarlaları. Çevreciler zaman zaman Malezya ve Endonezya’yı yağmur ormanlarını yok ederek yerine yağ palmiyesi dikmekle suçluyorlar. Onlar ise kendilerini ekonomik olarak güçlü olma ihtiyacı ve planlı ekim ile savunuyorlar.

 

                                            MALEZYA’DA DİN ÇEŞİTLİLİĞİNİ

     .    

Malezya’da baskın zorunlu din İslam’dır. İslam’ı bırakıp başka bir dine geçtikleri durumda (Kraliyet ailesi dahil )bazı önceliklerini kaybederler. Bu şartlara rağmen  ;

Farklı dini grupların arasındaki ilişkiler genellikle hoşgörülüdür. Doğuş Bayramı (Noel)Çin Yeni Yılı ve DivaliMevlid Kandili gibi İslam bayramlarıyla beraber hepsi millî bayramlar olarak ilan edilmiştir. Dinler arası uyumunun Malezya siyasetçiler tarafından önemli bir öncelik olarak algılanmasıyla farklı gruplar arasındaki karşılıklı anlayışı artırmayı amaçlayan çeşitli gruplar kurulmuştur.

MALEZYA’DA GEZİLECEK EN POPÜLER YERLER

1. Kuala Lumpur

Malezya’da Langkawi, Penang, Kota Kinabalu ve Malakka gibi birbirinden güzel birçok bölge var. Bu noktalara hava yolu ile 1-2 saatte ulaşmak mümkün. Koca binaların, geniş yolların bulunduğu kocaman bir şehir. Biraz sıkılabilirsiniz burada. Bu yüzden bana kalırsa konaklama buraya çok fazla ayırmamalı, sonrasında ise diğer gezilecek yerlere devam etmeli derim. Ama yine de görülmesi gereken bir yer elbette. Şimdi kısa kısa bakalım neler varmış bu şehirde..

Petronas Kuleleri

Batu Mağaraları

Merdeke Meydanı

KL Tower

China Town

Central Market

Masjid Jamek

Bird Park

Putrajaya

 

Kuala Lumpur’da kahve içmek için mekan önerileri:

VCR

Kenny Hills Bakers

New Chapter by The Owls Cafe

Feeka Coffee Roasters

The Owls Cafe A

ku Cafe Gallery

RGB

The Bean Hive

 

Kuala Lumpur’da yemek yemek için mekan önerileri:

Acha Curry House (Yöresel)

Chimi Churri (Yöresel)

Cilantro Restaurant Wine Bar

Oribe (Yöresel)

Rojak Cendol Aliff (Yöresel)

Bawah Pokok Indıan Rice (Hint)

Kedai Kak La Nasi Berlauk Sohor  (Yöresel)

Pan Heong Restaurant (Çin)

Senya Izakaya (Japon)

My BurgerLab

 

 

2.Penang

Penang’a Kuala Lumpur’dan isterseniz 55 dakika süren uçuş veya 4 saat sürecek kara yolu yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Penang Havalimanı şehir merkezine 40-45 dakika uzaklıkta. Taksi, otobüs seçenekleriyle George Town bölgesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Bu arada, kara yolu ile ulaşım düşünürseniz, Asya’nın 13,5 km ile en uzun köprülerinden biriyle Penang Adası’na ulaşabilirsiniz. Şehir içinde ise Uber ve Grab işinizi görecektir.

  • Büyük mağazalar dışında sokak lezzetleri tezgahlarında ve esnafta kredi kartıgeçmiyor. Nakit bulundurmak lazım.
  • Bölgede özellikle George Town bölgesinde yürüyerek tur yapabilirsiniz. Araca ihtiyacınız olmayacak.
  • Malay mutfağından sıkılırsanız, Hint restoranlarını tercih
  • Şehir turunu insanların kullandığı bisikletlerle yapabilirsiniz.

65.KAT ÇILGINLIĞI

Her gün sabah 10.00 ile 18.00 arasında adrenalin tutkunları, bu binayı 360 derece turluyor. Ama küçük bir farkla. İçeriden değil, dışarıdan. 65.katta, 266 metre yükseklikte güvenli bir şekilde yürüyorsunuz. Binanın her köşesini döndüğünüzde farklı bir parkur var. Kiminde yürüyorsun, kiminde merdiven çıkıyorsun, kiminde zipline yapıyorsunuz.

 

 

3.Sabah Eyaleti Adaları

Malezya’da toplam 878 tane ada var. Malezya’nın “Sabah Eyaleti”nde ise bu rakam 394. Hatta 394 adadan 182’sinin ismi bile yok. Bizce görülmesi gereken öncelikli adalar ise şunlar:

Sapi Adası
Manukan Adası
Lankayan Adası
Mantanani Adası
Pulau Tiga Adası
Pom Pom Adası.

 

4.Kota Kinablu

Bölge adını Malezya’da bulunan en yüksek dağ olan Kota Kinabalu’dan alıyor.

Sabah’ın en büyük şehri. Borneo Adasına açılan bir kapı aynı zamanda.

Çoğunlukla, Endonezyalı, Filipinli ve Çinliler yaşıyor.

Adada Malayca, İngilizce, Mandarin, Kanton, Hakka dilleri konuşuluyor. Fakat İngilizce herkes tarafından biliniyor. Hatta kendi aralarında bile İngilizce konuşuyorlar.

Sokaklarda çok fazla selfie çeken insan görebilirsiniz. Bu sizi oldukça şaşırtacak 

Eğer doğa yolculuğu da yapacaksanız sineklerden korunmak için sprey şart, aman!

Herkes çok yardımsever. Dil bilmeseler de yardımcı olmaya çalışıyorlar.

5. Port Dickson

Port Dickson, Kuala Lumpur’a yakın bir konumda hatta benzetme yaparsak İstanbul Şile, İzmir Foça gibi bir konumda. Port Dickson’da deniz öyle masmavi vs. değil maalesef. Biraz bulanık gibi gözüküyor. Bunun sebebi ise kirlilik değil tabii ki, okyanus dalgası ve toprak renginden kaynaklı.Son derece lüks tesislerin de bulunduğu yerde, Asya’da balayı çiftlerinin genelde gittiği “Hibiscus Lexis Otel” de burada yer alıyor.

6. Langkawi Adaları

Burası adeta Cennetten Bir Köşe * diye bahsedilen bir ada.Malezya’nın en önemli tatil cennetlerinden birisi Langkawi. Hatta ünü tüm Asya’ya yayılmış. Müthiş kumsalları ve turkuaz deniziyle başkent Kuala Lumpur’a 1,5 saat uçuş mesafesinde. Son derece uygun fiyata harika bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

Malezya Mutfağı Ve Egzotik Tatları

Günde 3 öğün pilav yenilen bir yer Malezya. Kendilerine has lezzetleri var. Ekmek neredeyse hiç yemiyorlar, bıçak kullanmıyorlar. Hint ve Çin mutfağıyla da aşağı yukarı benzerlikler taşıyor. Malezya’da sokak lezzetlerini ise en güzel Penang bölgesinde deneyimleyebilirsiniz.

Nasi Lemak 

Nasi lemak Malezya’nın milli yemeğidir. Aslında resmi olarak sayılmaz ama, Malezyalıların bu yemeğe duydukları tutku göz önüne alınırsa, milli yemek diyebiliriz. Malezyalıların özünde ne var diye bakılsa Nasi Lemak çıkar herhalde. Zengin ve krema kıvamındaki Kokonat sütü, Pandanus yaprakları, zencefil ve limon otu bu unutulmaz tadın bileşenleri.Tipik bir Nasi Lemak ançuez, kızartılmış yer fıstığı, katı haşlanmış yumurta, dilimlenmiş salatalık ve sambal sosu ile sunulur.

Rendang 

Rendang, kurutulmuş baharatlı körinin tavuk veya dana et ile karılmasından yapılan bir yemek. Birçok Malay yemeği gibi ne kadar baharatlı ise o kadar iyi cinsinden. Pirinç ile birlikte iyi giden bir tat. Barbekülenmiş, Bambu yaprakları içerisinde kokonat sütü ile yoğrulmuş pirinç ile de yapıldığı oluyor.

 

Roti Jala 

Ağ şeklindeki Pankek olan Roti Jala, sulu hamur, yumurta, tereyağı ve kokonat sütünden yapılan en benzersiz Malay tabağıdır. Bir süzgeç sayesinde kızgın tava üzerine ağ şekli verilerek yapılan pankek, gerek tatlı gerekse soslu olarak hem tuzlu hem tatlı yenebilen bir yemektir.

Ais Kacang 

Ais kacang veya Air Batu Campur (ABC), Malezya’nın en popüler tatlısır. Kimi zaman üzerine dondurma konularak da satılır. Özellikle sıcak günlerde veya baharatlı bir yemek sonrasında çok iyi gider. Hemen hemen tüm restoranlarda bulabilirsiniz.

 

Teh Tarik

 

Bir anlamda Malezya’nın milli içeceği. Hazırlanması da biraz farklı olan bu çay, iki kap arasında sürekli doldurulup boşaltılarak ve bir damla dahi dökmeden akrobatik hareketler ile yapılıp bir şova dönebilir. Aslında bu dökme işlemi, çayı biraz soğutmak içindir.