DÜNYAYI SU ALTINDAN GEZELİM!
Önce derin bir nefes aldınız, yerçekimsiz ortamda özgürlüğü tattınız ve şimdi Dünyayı su altından gezmeye karar verdiniz. Çok Şanslısınız!
Hep söylerim Dünyanın Su altı Su üstünden daha güzel diye. Eğer dalış bilen bir gezginseniz sizden mutlusu olamaz! Çünkü isterseniz dünyanın tamamını dolaşın, ayak basılmadık köşe bırakmayın yetmez. Su altı yıllarca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, binlerce çeşit canlılığı ve sizi sürekli şaşırtacak görselleriyle bulunmaz bir derya.
Şimdi sizler için dünyanın en güzel dalış bölgelerini araştırdım, buyrun gitmeden göz gezdirin…
Ufak bir not: Eğer dalış sertifikası alırsanız, kendi başınıza bir grup içinde ya da buddy(dalış partneri) ile özgürce, kimse sizi tutmadan Sualtını keşfedebilirsiniz. Bunun için 2 gün ayırmanız yeterli. Bunun için Körfez Dalış Merkezi size yardımcı olacaktır.
Şimdi Gelelim ilk 15 en iyi dalış noktalarına;
1)KIZILDENİZ / MISIR
2)MALDİVLER
3)AVUSTRALYA
4)PAPUA YENİ GİNE
5)COCOS ADALARI – KOSTA RICA
6)MEKSİKA
7)FİLİPİNLER
8)BALİ,ENDONEZYA
9)CAYMAN ADALARI
10)RAJA AMPAT, ENDONEZYA
11)COSTA RICA
12)PALAU ADALARI, MİKRONEZYA
13)MAURITIUS
14)GALAPAGOS ADALARI, EKVADOR
15)SIPADAN, MALEZYA
16)BELİZE
Şimdi hepsini detaylı anlatalım…
1)KIZILDENİZ / MISIR
Her yıl yapılan dünyanın en güzel ilk 10 sıralamasında 3 noktasıyla listeye girmeyi başaran alkışa laik Kızıldeniz!
Yılda en az 2 kere gittiğim Kızıldeniz beni her gittiğimde şaşırtmayı başarıyor. Mercan kayalıkları ve yarım metreden başlayan su altı canlılığı ile ister yüzmeye gidin, ister dalmaya çok keyif alacaksınız.
Sharm El Sheikh’te her yer ayrı güzel ancak en popüler bölgeleri Dahab, Thistlegorm batığı, Ras Mohammed ulusal parkı ve Tiran bölgesi…
En popüler dalış noktaları ise: Shark&Yolanda Reef, Jackson reef, Gordon Reef, Ras Um sıd, Shark Bay ve tabiki Thistlegorm batığı…
Kızıldenizde Sharm el sheikh ya da Hurgadayı tercih edebilirsiniz.
“Sharm El Sheikh Dalış Bölgeleri”
DAHAB VE BLUE KANYON
Dahab, Mısır’ın Sina Yarımadası’nda yer alır. Burası Sharm El Sheikh şehrinin 80 km doğusunda bulunmaktadır. Dahab kenti, bulunduğu yarımadanın en değerli dalış yerlerinden bir tanesi olarak kabul görmektedir. Masbat,Mashraba ve Medina olmak üzere 3 ana bölgeye ayrılmaktadır.
Bu bölgede yaşanan “Altı gün savaşları” sonrasında, İsrail tarafından kontrol edilmiştir. Bu dönemde ismi Di-Zahav olarak bilinmiştir. 1982 senesine kadar Dahab bu bölgede hippilerin en fazla rağbet ettiği bölgeymiş, ancak 1982 senesinde yapılan İsrail-Mısır antlaşması sonucunda, Mısır kurallarına göre yöneltilmeye başlamıştır.
Dahab bölgenin en önemli turizm merkezlerindendir. Buraya dünyaya tanıtan sebeplerin başında ise rüzgar sörfü gelir. Bununla birlikte diğer birçok su sporunun yapılması için de oldukça elverişli koşullara sahiptir.
Dahab’da yaz mevsimleri oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. Kış mevsiminin kısmen daha hafif geçtiği bu bölgede genel anlamda oldukça kurak bir iklim hakimdir.
THİSTLEGORM BATIĞI
Thistlegorm, dünyanın en ilgi çeken batıklarındandır. 30 metre derinlikte yatan, 128 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğindeki gemi 1940’ın nisan ayında inşa edilmiş. İkinci Dünya Savaşı’nda, İngiliz askeri malzemelerini Güney Afrika’ya ulaştırmak için yola çıkmış. Afrika kıyılarında gerçekleştirdiği son yolculuğu ise yalnızca dördüncü seferiydi. 49 kişilik mürettebattan dokuzunu yüksek rütbeli İngiliz askerlerinin oluşturduğu mürettebatla çıktığı son yolculuğu için Haziran 1941’de Glasgow’dan demir alarak İskenderiye seferini yapmış, Süveyş Kanalı’nı geçip güvenli bir barınakta demirliyken, Girit’ten kalkan Heinkel HE 111 modeli Alman uçakları, Thistlegorm’u 6 Ekim 1941’de saat 01:30’da sulara gömmüştür.
Thistlegorm’un yükünün çoğunu, askeri malzemeler ve araçlar oluşturuyor. Tanklar, torpidolar, jipler, tüfekler, çöl koşullarına uygun BSA ve Norton marka motosikletler, etrafa savrulmuş üniformalar, postallar yani bir ordunun ihtiyaç duyacağı her tür malzemeyle dolu bir gemi. Bence en ilginci batığın her iki yanına savrulmuş duran lokomotifler. Sualtında bir lokomotif görmek, Thistlegorm’un sunduğu bir ayrıcalık. Basınç sebebiyle şekli değişmiş, ezilmiş bir teneke gibi duruyorlar. Ters dönmüş tanklar gibi kargosunun zenginliğinin yanı sıra buradaki canlı populasyonu da görülmeye değer. Uçaksavarların üzerinde oluşan mercanlar, batığın farklı yerlerinde yuva yapmış çeşitli boylarda rengârenk balıklar bu zenginlikleri oluşturuyor. Sıklıkla görülen timsah ve papağan balıklarının yanı sıra, orfozlar, melek balıkları da batık çevresinde rastlayabileceğiniz canlılardan. Bu zenginlikleri tümüyle tadabilmek için en az iki gün ayırmak gerek. Batık iki dalışla bitirilemeyecek kadar büyük boyutlarda. 9000 tonluk bu batığın iç kısımlarında yer alan kamyonların ve motorsikletlerin bulunduğu bölmelere girmek içinse hem yeterli deneyime sahip olmak hem de kılavuz ipi, yedek fener kullanmak gibi bir takım teknik ayrıntıları atlamamak gerekiyor.
RAS MOHAMMED ULUSAL PARKI
RAS MUHAMMED MİLLİ PARKI,sadece Mısır’ın değil dünyaca da haklı bir üne sahip bir marine park. Mısır’ın Sina Yarımada’sının güneyinde, ünlü tatil beldesi Sharm El Sheikh yakınlarındaki ulusal park, dünyanın en ünlü dalış noktalarından birisi aynı zamanda.
Süveyş Körfezi ve Akabe Körfezinin birleştiği yerde olan Ras Muhammed (Muhammed Burnu) Ulusal Parkı, Şarm El Şeyh’in yaklaşık 20 km güneyinde, Sina Yarımadası’nın güney ucunda, Kızıldeniz’in mercan resifleri ve Sina Çölü arasında uzanıyor. Mısırlılara göre, burası Avustralya’daki Büyük Mercan Resifinden sonra dünyadaki dalınacak en güzel yer.
Park, su altı yaşam açısından oldukça zengin ve renklidir. 200’den fazla yumuşak ve sert mercan türüne ev sahipliği yapan Ras Muhammed Milli Parkı’nda, binin üzerinde balık çeşidi yaşıyor.
TİRAN ADASI
Tiran adası, Kızıldeniz’in en popüler dalış yerlerinden biridir.
EN ÜNLÜ DALIŞ NOKTALARI
1)SHARK&YOLANDA REEF
Ras Mohammed bölgesinde olan “Shark and Yolanda” dalış noktası gelenleri büyülüyor. Dünyanın ilk 10 resifi içinde olan Ras Mohammed tam bir görsel şölen. Özellikle Anemon bölgesi en çok anemon(nemo balığı) görebileceğiniz yer. Yolanda bölgesinde ise eski bir gemi batığından kalan tuvalet kalıntıları bulunmaktadır.
2)JACKSON REEF
Jackson reef; mercan ve sualtı canlılığı ile en güzel dalış bölgelerinden biri.
3)GORDON REEF
Tiran Adası’nın en ünlü dalış noktası olan Gordon Reef, 2 ayrı bölgesiyle en güzel ilk 5 dalış noktası arasında.
4)RAS UM SID
Lokal alan olarak geçen “Ras Um Sid” hem sığ oluşu hem de kırmızı renkli balıklarıyla gelenleri büyülüyor. İlk dalış olarak oldukça uygun. Deneme dalışı yapacaklar için ise en uygun bölgelerden biri.
5) SHARK BAY
Shark Bay en ünlü dalış noktalarından biri. Canlı dip yapısı ile fotoğrafçılar için oldukça güzel bir bölge.
2)MALDİVLER
Daha büyük canlılar görmek istiyorum diyorsanız Maldivler doğru adres. Maldivlerde tekne konaklamalı dalış turuna katılıp güney ya da kuzeye doğru yola çıkabilirsiniz.
3)AVUSTRALYA
Great Barrier Reef, Avustralya
Dünyanın en büyük resif bariyerlerine sahip olan bu dalış merkezi, hem büyüklük, hem doğallık hem de sayı açısından tam anlamıyla bir resif cenneti. Avustralya’nın Queensland eyaletinde yer alan bu bölge doğallığı, ihtişamı ve mükemmelliği ile sadece iyi bir dalış merkezi değil, dün yanın görülmesi gereken harika yerleri listelerinde de adı geçen bir merkez. Bir çok otorite Great Barrier Reef için “burayı hayal etmenin en iyi yolu buraya gelmektir” diyor.
4)PAPUA YENİ GİNE
Kimbe koyu
5)COCOS ADALARI – KOSTA RICA
6)MEKSİKA
Mexico’da bulunan Yutacan Yarımadası’na 12 kilometrelik mesafede bulunan Cozumel dalış merkezi, Karayiplerin en büyük adasıdır. Yüzlerce canlı türü ve doğal güzelliklerle karşılaşabileceğiniz Cozumel’de 3.000 feet derinliğe kadar dalmak mümkün. Bu bölge aynı zamanda Mexico halkı ve Amerikalılar için önemli bir tatil bölgesi özelliği taşır.
7)FİLİPİNLER
8)ENDONEZYA
9)CAYMAN ADALARI
12)PALAU ADALARI
Küba’nın güneyinde bulunan ve 3 adadan oluşan cayman adaları Birleşik Krallığa bağlı bir adalar topluluğu. 3 adadan biri olan Grand Cayman adası efsanevi vatoz şehri ile dalış severlerin gözde destinasyonu. Burada 5 metrelik kısa bir dalışla bile dev vatoz balıklarını sevebilir hatta onları ellerinizle besleyebilirsiniz. Diğer iki ada olan Little Cayman ve Cayman Brac ise canlı türlerindeki çeşitlilik ve rengarenk mercanları ile Vatoz şehrini aratmayacak türden.
Palau Cumhuriyeti’nde bulunan Palau adaları için eşsiz bir doğa harikası deyimini kullanmak mümkün. Suyun altına girer girmez görebileceğiniz kireç taşından oluşmuş sarkıtlar size ters dönmüş orta çağ katedrallerini andıracaktır. 1000 feet derinliğe kadar dalınabilen bu adalarda 200 feet derinliğe kadar tüm canlı türleri oldukça berrak bir şekilde görülebilir.
Nadir türler arasında yer alan jöle balığı, anemon ve yumuşak mercanların ev sahipliği yaptığı bu bölge aynı zamanda okyanus akıntıları için bir kavşak konumundadır. Bun özelliği nedeniyle birçok göçmen balığı bu sularda görmek mümkün.
Galapagos Adaları, Ekvador
Ekvador’a bağlı kara parçaları olan Galapagos adaları Büyük Okyanus’un doğusunda yer alıyor. Eğer dalış sizin için eğlenceden farklı anlamlarda taşıyorsa burası kesinlikle sizin cennetiniz olabilir. Galapagos Adalar’ı insanlığın henüz egemenlik kuramadığı bir bölge olmasından kaynaklı yeryüzünün bakir cenneti olarak tanılanabilir. Bilimsel amaçlı çok fazla dalış gerçekleştirilen bu bölgede özel Galapagos kaplumbağasının yanı sıra penguenleri de görmek mümkündür.