ÜRDÜN

TOPRAĞINDA MUHTEŞEM TARİHİ,  DENİZİNDE CANLILIĞI İLE ÜRDÜN !

 

Neden Ürdün?

Vize yok, Uçuş kısa, Unesco mirası muhteşem tabiatı, Kızıldenizi ve uygun fiyatları…

Ürdün Nerededir?

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Haşimi Krallığı, Orta Doğu’da bulunan bir Arap ülkesidir. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria yer almaktadır.

Ürdün Başkenti

Ürdün’ün başkenti Amman’dır.

Ürdün Dili

Ürdün’ün resmî dili ise Arapça’dır. Ancak neredeyse herkes İngilizce konuşabilmektedir. Okullarda Fransızca da seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Ürdün Din Ve İnanışlar

Ürdün’ün resmî dini İslamdır. Müslüman bir ülke olmasına rağmen, diğer dinlere inanan, hele ki Hıristiyanlığı benimseyen binlerce Ürdünlü vardır. Özellikle Madaba şehri, Ürdün’de en çok Hıristiyan toplumunun yaşadığı şehirdir.

Ürdün Para Birimi

Ürdün dinarıdır(JOD). 1 TL = 0.11 JOD, 1 JOD=9.22 TL

Ürdün Vize

Ürdün Türk vatandaşlardan 90 güne kadar vize istememektedir.

Önemli not: Pasaportunuzda minimum 6 ay süre olmalıdır.

Ürdün Saat Farkı

Türkiye Ürdün saatinden 1 saat ileridedir.

Ürdün’e gitmek için en uygun zaman

Bizim bahar aylarımız. Eylül-ekim-kasım-nisan-mayıs en iyi ayları. Yaz mevsiminde çok sıcak olacağı için eziyete dönüşebilir.

Ürdün Hakkında kısa kısa;

– Krallıkla yönetilen Ürdün’ün kralı: 2. Abdullah’tır. Aynı zamanda laik bir ülkedir.

-Kral, ülkenin kültürü ve değerlerini taşıyan, halkına kendini adamış, halkın değerlerini ve refahını kollayan ve arttıran olarak biliniyor. Ürdünlüler hem kral hem de ailesini çok seviyorlar.

– Nufüs: 9,702 milyon civarındadır.

– Okuma yazma oranının %92’dir. Ekonominin %20’si eğitime harcanmaktadır.

– Amman, Akabe ve Zizya’da uluslararası havalimanı bulunmaktadır.

– Deniz seviyesinin 400 metre altında bulunan ÖLÜ DENİZ(Lüt gölü) bulunmaktadır. Ölü denizin adı; içinde barındırdığı tuzun yoğunluğundan dolayı hiçbir canlının yaşamamasından geliyor.

– 2000 yıllık tarihe sahiptir.

– Petra, Wadi Rum, Antik Roma Kenti,Akabe sualtı şehrin görülmeden dönülmemesi gereken yerleri arasındadır.

– Ürdün’e dalış için gitmeden önce fotoğraf makinanızın fotoğrafını ve özelliklerini dalış merkezine bildirmeniz gerekmektedir. Onlarda havalimanına bildiriyorlar. Eğer bildirmezseniz havalinanında sizden alıp, dönene kadar alıkoyuyorlar.

– Ülke oldukça zengin. Para birimi eurodan daha yüksek.

Alışveriş olarak; rengarenk kıyafetler, mis gibi kokan esanslar, Petra’da bulunan harika el işlemeleri, Ölüdeniz’de sabun ve bakım ürünleri, Madaba’da el sanatlarının hakim olduğu antik eserler alabilirsiniz.

– Petra by night denilen; Petra’da gece ışık gösterisi altında çölde olmak en güzel aktivitesi olabilir. Sadece pazartesi-Çarşamba- perşembe günü bu etkinlik yapılmaktadır.

– Ülkeye içki sokulması yasak.

– Kredi kartı neredeyse her yerde geçerli.

– Çölde gezerken rahat kıyafetleriniz olsun. Toz-toprak içerisinde yürüyor olacaksınız. Şapka, yanınızda bolca su, atıştırmalık yiyecekler olsun. Ayrıca, güneş kremi ve kullandığınız ilaçlar varsa yanınıza alın.

ÜRDÜN TARİHİ

Biraz da tarihten bahsedelim. Bu topraklara bilerek, anlayarak gitmek lazım. Neden mi? Kimler geçmedi ki bu topraklardan! Asurlular, Babiller, Persler, Romalılar, Osmanlı İmparatorluğu gibi toplumların etkisi altında kaldı Ürdün. Aslında süreç şöyle gelişti: 7. yy.’da Araplar hükmetti bu topraklara.

12.yy.’da Haçlılar-Müslümanlar savaşları oldu, 16. yy.’da Osmanlı ve sonrasında 1. dünya savaşı ile İngilizler derken 1946 yılında Ürdün tam bağımsız bir devlet oldu.

ÜRDÜN YEME-İÇME

Humus, falafel, labne, baba gannuş, tabule, et, kebap en çok tüketilen yemekleridir.

Sayadiya: çipuraya benzeyen balık ile yapılır ve kızartılarak, pilav ve garnitür eşliğinde servis edilir.

Baba gannuş: tahin ve patlıcan ile yapılan soğuk bir mezedir.

Falafel: Nohut köftesi veya bakla ezmesinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak yağda kızartılmasıyla yapılır.

ÜRDÜN GEZİLECEK YERLER

 

 1)PETRA

1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan görkemli şehir Petra, 2007 yılında oluşturulan Dünyanın Yeni Yedi Harikası arasında yer almıştır.

Petra’da ayakta kalan en büyük ve en görkemli yapı: El Hazne. Petra’daki hiçbir yapıda El Hazne’deki mükemmellik yok. Çok yönlü bir mühendislik harikası olarak nitelendirilen El Hazne, 12 katlı bir binanın yüksekliğine sahip. Günümüzde ise uzmanlar neredeyse 200 yıldır inşaatının ardındaki mühendislik dehasını ve neden yapıldığını anlamak için uğraşıyor.

Petra şehri, 1812 yılında Johann Ludwig Burckhardt tarafından keşfedilene kadar bir sır olarak kaldı. Petra’ya Siq adı verilen ve El-Hazne’ye kadar ulaşan 1,2 km uzunluğundaki vadi sayesinde rahatlıkla ulaşılabilir. Taş mimarisi ve su kanalları ile bilinen antik kente şehrin inşası sırasında kullanılan taşların renginden dolayı Gül Şehri de denir.

SİQ: Siq, Ürdün’ün güneyinde antik Nabatean şehri Petra’nın ana girişidir. Siqit olarak da bilinen bu loş, dar bir geçit ve yaklaşık 1.2 kilometre yol alır ve Petra’nın en özenli harabesi Al Khazneh’de sona erer. Siq’e giden dışarıdaki geniş bir vadi Bab-Sīq olarak bilinir.

AD-DAYR: el-Deir diye de yazılan Ad Deir, antik Ürdün kenti Petra’da kayadan oyulmuş anıtsal bir yapıdır. Muhtemelen Petra Arkeoloji Parkı’ndaki en ikonik anıtlardan biri olan Manastır, Petra şehir merkezinin kuzeybatısındaki tepelerde yer almaktadır.

AL-KHAZNEH: El-Hazneh, eski zamanlarda Arapların yaşadığı Nabatean Krallığı’nın şehri olan Petra’daki en ayrıntılı tapınaklardan biridir. Manastır da dahil olmak üzere bu antik kentteki diğer binaların çoğunda olduğu gibi, bu yapı kumtaşı kaya yüzüne oyulmuştur.

2) WADI RUM

Arapça da “kum vadisi” anlamına gelen Wadi Rum, kum taşı ve granitten oluşur. Adını hafif rüzgarla uçuşan turuncu pembe renkteki kumlardan alır. Mars yüzeyine benzeyen farklı renkte ki kumlarından dolayı bir çok film setine ev sahipliği yapmıştır.

3) LUT GÖLÜ

Lut Gölü veya Ölüdeniz, yeryüzünün en alçak ve üçüncü en tuzlu gölüdür. Günümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü, Afrika-Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Lut Gölü’nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da, göl seviyesi deniz seviyesinden 350 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu gölü, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir. Aslında göl, eski Lisan Denizi’nin bir parçasıdır. Su seviyesindeki çekilme eski zamanlarda yılda ortalama 18 cm iken, bugün bu değer İsrail ve Ürdün’ün artan içme suyu ihtiyacı nedeniyle, yıllık 50 cm civarına yükselmiştir.

Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla Antarktika’daki Don Juan Gölü ve Asal Gölü’nden sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür. Gölde bazı dengesizliklerin işaretleri görülmektedir: su altındaki bazı asfalt parçaları su yüzeyine çıkmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu parçalar toplanır, kurutulur ve ısınmak için kullanılırdı. Çevreciler, Lut Gölü’nün yok olmaya başladığı yönünde uyarılar vermektedirler. Gölün iki yakasındaki Ürdün ve İsrail’in bromür endüstrisinin buna neden olduğunu ileri sürülür.

4) AKABE

Akabe Ürdün’ün güneyinde Akabe Körfezi kıyısında yer alan önemli bir liman şehridir. Akabe vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 70.000’dir. Şehir Ürdün’ün denize açılan tek limanı olması sebebiyle stratejik bir öneme sahiptir. Akabe’nin hemen yanında İsrail’in Elyat şehri yer alır.

Sharif Hussein bin Ali Camisii/Akabe

Akabe’de görülmesi gereken yerler arasında bu görkemli camii bulunmaktadır.

Aqaba Fortres/Akabe

Akabe Kalesi bir diğer adı ile Mamluk Kalesi aslen 12. yüzyılda Haçlılar tarafından inşa edilmiş ve Helim olarak adlandırılan bir kaledir.

5)AMMAN

Amman Ürdün’ün başkenti ve en büyük şehri olup ülkenin siyasi, kültürel ve ticari merkezidir. Amman, dünya’nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir. 2014 yılı itibarı ile nüfusu 4,007,526’dir.

1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan görkemli şehir Petra, 2007 yılında oluşturulan Dünyanın Yeni Yedi Harikası arasında yer almıştır.

Petra’da ayakta kalan en büyük ve en görkemli yapı: El Hazne. Petra’daki hiçbir yapıda El Hazne’deki mükemmellik yok. Çok yönlü bir mühendislik harikası olarak nitelendirilen El Hazne, 12 katlı bir binanın yüksekliğine sahip. Günümüzde ise uzmanlar neredeyse 200 yıldır inşaatının ardındaki mühendislik dehasını ve neden yapıldığını anlamak için uğraşıyor.

Petra şehri, 1812 yılında Johann Ludwig Burckhardt tarafından keşfedilene kadar bir sır olarak kaldı. Petra’ya Siq adı verilen ve El-Hazne’ye kadar ulaşan 1,2 km uzunluğundaki vadi sayesinde rahatlıkla ulaşılabilir. Taş mimarisi ve su kanalları ile bilinen antik kente şehrin inşası sırasında kullanılan taşların renginden dolayı Gül Şehri de denir.

   

ÜRDÜN DALIŞ NOKTALARI

Black Rock

Yine Aqaba sahilinden kıyı dalışı yapılan Black Rock’ta sert ve yumuşak çeşitli mercanlar görülebilir. Ortalama derinlik 18 metre ve maksimum derinlik 30 metre olup görüş 20 metredir. Sağlıklı ve canlı olan bölge de yaşam çok renkli ve görülmeye değer.

Shipwreck-Tanker Batığı

Aqaba sahili’nin 4 km. Kuzeyinde bulunan ve 1985’ta dalıcılar için bilinçli olarak batırılmış olan tanker 80 metre uzunluğundadır. 30 metre derinlikte yatmakta olup kıyıdan dalış yapılmaktadır. Ortalama derinlik 20 metre ve maksimum derinlik 30 metre olup görüş 20 metredir.

Hussein Reef

Tanker Batığı’nın güneyinde yeralan Hüseyin Resifi rengarek mercanlarla çevrili bir bölgedir. Ortalama derinlik 18 metre ve maksimum derinlik 20 metre olup görüş 20 metredir.

Gorgonian I and II

İki dalış bölgesine de kıyıdan giriliyor. Ortalama derinlik 19 metre ve maksimum derinlik 35 metre olup görüş 20 metredir. Bu bölge mercan bakımından Aqaba Körfezi’nin en güzel yeridir.

Long Swim

İsminden de anlaşılacağı gibi bu bölge de hava harcamasına dikkat etmek gerekiyor. Dalış bölgesi 700 metrelik bir alana yayılmış olduğu için dalış uzun sürebiliyor. Kuzey tarafı yama şeklinde mercanlardan oluşuyor, güney tarafında ise mercanlar daha sıklaşıyor. Burada da kıyı dalışı yapılıyor.

Aquarium

Şaşırtıcı bir şekilde güzel olan Akvaryum’a kıyıdan giriş yapılıyor. Ortalama derinlik 20 metre ve maksimum derinlik 37 metre olup görüş 20 metredir. Birinci sınıf mercanların bulunduğu bölgede bolca balık görülebilir.

Saudi Border

Ürdün/Suudi Arabistan sınırının 300 metre kuzeyinde bulunan bölgede ortalama derinlik 20 metredir. Suudi sınırı mercan bakımından kaçırılmayacak bölgelerden biridir.