Cunda Adası ve Civarlarında Gezilecek Yerler

Cunda Adası Gezilecek Yerler

1)Taş Kahve

Yıllardır Cunda Adası'nın sembolü olan bu kahveye mutlaka uğrayın... İçerisinde taze kahve dövülüyor.

2)Taksiyarhis Kilisesi/ Rahmi M. Koç Müzesi

Cennet Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık’ın en özel müzelerinden biri olan Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi, Cunda Adası (Alibey Adası) Rum Ortodoks cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Metropol (Anakent) Kilisesi olarak inşa edilerek, Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülen adanın en önemli anıtsal yapısı konumunda.

1924’te çoğunluğu Rum olan nüfustan oluşan adada, Taksiyarhis olarak adlandırılan koruyucu baş melekler Cebrail ve Mikhail’e atfedilmiş. Tek kubbeli, bazilika tipinde, dikdörtgen planlı olan kilise döneminde yaygın olarak kullanılan Neo Klasik mimari üslubunda inşa edilmiş.

Ayvalık ve çevresine özgü bir taş olan sarımsak taşından yapılmış kilisenin iki çan kulesinden yalnızca biri günümüze kadar gelmiş. İç mekânı ise, kireç harçlı sıva ve alçı ile kaplanan yapı, dini figür tasvirleri, bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiş.

Taksiyarhis Kilisesi’nin 1927-1928 yıllarında, ne yazık ki camiye çevrilmesi ile ikonostas sökülmüş ve tasvirlerin üstü boyanmış, ardından da 1944 depreminde hasar görerek terk edilmiş. 1976’da Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alanın, doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmesiyle Taksiyarhis Kilisesi de tescillenmiş ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilmiş.

Rahmi M. Koç’un girişimiyle, 2011’de başlayan restorasyon sürecinin 31 Mayıs 2014 tarihinde Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açılmasıyla Taksiyarhis Kilisesi, günümüz Cunda’sının en önemli anıtsal yapısı.

İstanbul ve Ankara Müzeleri’nin bir benzeri olan ve oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine geniş bir yelpazesi olan müze koleksiyonu, tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait endüstri ve mühendislikle ilgili objelerden oluşuyor.
Ziyaret Gün ve Saatleri
1 Ekim – 31 Mart 10:00 – 17:00
1 Nisan – 30 Eylül 10:00 – 19:00
Pazartesi günleri kapalı
Bilet Fiyatı
Tam: 5 TL
Öğrenci: 2 TL

3)

1) Ma'adra Wineyards

Cunda Adası'na 45 dakika uzaklıkta olan bu muhteşem bağ evine herkesin yolu düşmeli...
Gömeç'in üst tarafında Kobaşlar köyünün içinde bulunan bu muhteşem şarap evine giderken bu yol hiç bitmeyecek mi diyorsunuz:) Ancak vardığınızda gittiğiniz onca yola fazlasıyla değiyor. Kendinizi bir anda büyülü bir ortamın içinde buluyorsunuz. Muazzam bir sessizlik, lezzetli yemekler ve doğa... Yeşil ve mavi hiç bu kadar kibar buluşmamıştı...

* Odun ateşinde pişen pizzası, kabaklı makarnası damakta tango yapıyor.
* Sahibi Afşar bey müsait ise size en seveceğiniz şarap için tadım yaptırabilir.
* Rezervasyon yapmadan gitmeyin, mutfağı açık olmayabilir.

3) Quaff Pub Cunda (Cunda Oteli)

Bir mekan düşünün; Ege'nin en güzel gün batımına sahip, akşam 22.00'dan sonra 90'lar çalıp sahilde şarkı söyleyebildiğiniz, ateşin başında ayaklarınızı denize sokabildiğiniz... Evet bence de muhteşem.

  • * Cunda otelinin içinde bulunan bu güzel mekana yemekten sonra uğramadan dönmeyin.
  • *Beyaz ayakkabıyla gitmeyin:)) Kumun üzerindesiniz...

4)Kazdağları
Ege'nin en değerlisi "Kazdağları"

Yolun bir tarafı deniz bir tarafı dağlar ve enfes manzaralar. Egenin en şanslı bölgelerinden İda Dağı olarakta bilinen "Kazdağları"...

Kazdağları ve civarında gidilmesi gereken yerler;

1)Hasanboğuldu

2)Çemli

3)Sütüven Şelalesi

4)Pınarbaşı

5)Mıhlı Şelalesi(favorilerim arasında)

6)Yeşilyurt Köyü

7)Şahindere kanyonu

5)Şeytan Sofrası
Ayvalık'a gelipte Şeytan Sofrası'nı görmeden dönmek olmaz. Öyle muhteşem bir manzarası var ki...
Günbatımında gidip keyfini çıkarın.
Şeytan Sofrası'nın rivayeti

Rivayete göre Cennetten kovulan şeytan, yeryüzünde bir cennet ararken burayı bulur ve bastığı yerde ayak izi kalır. Günümüzde bu ayak izi şeklinde ki çukurun etrafı demirle kaplanmış ve gelen herkes içine bozuk para atıyor.